Krevetės ir akvariumai – spalvoti vėžiagyviai akvariume

Šiuo metų krevečių populiarumas akvariumistų tarpe vis daugėja. Šį mažą vėžiagyvį galima pamatyti tiek patyrusio akvariumisto akvariume, tiek pas pradedantijį eksperimentatorių. Krevetės žavi savo spalvų įvairove, judrumu, egzotiška išvaizda bei veisimo galimybėmis.

Dešimtys įvairių krevečių rūšių galima įsigyti zoo parduotuvėse. Pradedančiajam krevečių augintojui vertėtų pradėti nuo nelepių, lengvai veisiamų krevečių, pvz. Red Cherry rūšies, kurią galima nebrangiai įsigyti akvariumistikos parduotuvėse.

Gėlavandenes krevetes galima auginti tiek bendrame akvariume, tiek „krevetyne“- specialiai krevetėms įrengtame akvariume. Jeigu nusprendetė laikyti krevetes kartu su kitomis žuvimis, turite pasirūpinti krevečių slėptuvėmis. Tai galima padaryti įdedant į akvariumą šaką, arba kitą akvariumo dekoraciją, taip pat tankiau užsodinant augalais, tokiais kaip Javos samana, kurioje taip mėgsta slėptis krevetės. Jeigu norite įrengti „krevetyną“ jums užteks ir mažo 20-40l akvariumo, kuriam prireiks įprasto akvariuminio filtro, šildytuvo, lempos ir žinoma augalų. Į tokį akvariumą galima įleisti nekenksmingų krevetėms žuvų, tokių kaip neonai, gupijos, šamukai bei sraigės.

Bendrame akvariume krevetės minta maisto likučiais nukritusiais ant dugno, todėl papildomai krevečių maitinti nereikia, tačiau turint krevetyną, reikėtų pasirūpinti maistu skirtu dugninėms žuvims, tai gali būti pvz. tabletės su spiruliną.

Gerai besijaučiančios krevetės akvariume pradės daugintis. Paprastai krevečių patinai yra mažesni ir blankesni nei didesnės ir ryškesnės patelės. Kai kurių rūšių pateles galima atskirti ir iš „balnelio“, t.y. kiaušinėlių, kurie bręsta sprando srityje, vėliau jie nusileidžia į pilvuką, kuriame yra apvaisinami. Kai kurios krevečių rūšys veda savo palikuonius tiesiogiai, be lervinės stadijos, o kitos rūšys praeina lervutės stadiją, pvz. mūsų minėta Red Cherry rūšies krevetė veda palikuonis tiesiogiai.

Krevetės suteikia akvariumui savotiško žavėsio ir egzotikos, todėl pabandyti laikyti šiuos spalvotus vėžiagyvus tikrai verta.


Profesionali akvariumo priežiūra, konsultacijos įvairiais vandens kokybės, žuvų ligų klausymais, akvariumo įrengimas jūsų namuose, biure ar bute : +370 685 75755