Žuvytės – Gupija ir Gaidelis

Kiekvienas pradedantysis akvariumistas susiduria su klausimu- kokias akvariumines žuvytes pirkti? Patartina pirkti tokias akvariuminės žuvytės, kurios nėra reiklios vandens parametrams (pH, GH temperatūros pokyčiams, deguonies kiekiui vandenyje ir t.t). Šiame straipsnyje apžvelgsime dvi nelepiausias žuvytes t.y Gupijos ir Gaideliai.

Gupijos, tai Poeciliidae šeimos gyvavedės žuvytės kilusios iš Centrinės Amerikos. Šios akvariuminės žuvytės užauga iki 6 cm ilgio ir yra taikios, todėl Gupijas galima laikyti bendrame akvariume su kitomis taikiomis žuvimis. Gupijos yra gyvavedės žuvys, tai reiškia, kad jos atsiveda gyvus jauniklius (nededa ikrų, nėra lervinės stadijos). Tik gimė jaunikliai iškarto bando slėptis ir ieškoti maisto, todėl norint išauginti Gupijų jauniklių, reikia akvariumą tankiai apsodinti smulkialapiais augalais, geriausiai tokiais, kurie plaukioja paviršiuje (pvz: Ričija, Javos samana), kadangi jaunikliai mėgsta laikytis arčiau vandens paviršiaus.

Gupijų patelės yra didesnės nei patinėliai, turi trumpesnes uodegėlės, jas taip pat galima atskirti pagal spalvą- patinėliai yra ryškesnių spalvų. Gupijų spalvų įvairovė yra begalinė, patyrę akvariumų selekcininkai yra dirbtinai išvedę daugybė gražių spalvų Gupijų su ilgomis ir gafruotomis uodeguomis. Šios akvariuminės žuvytės noriai valgo tiek gyvulinės, tiek augalinės kilmės maistą, taip pat neatsisako dafnijų, ciklopų, uodo truklio lervų. Gupijos dėl savo nereiklumo labai rekomenduojamos pradedantiesiems akvariumistams.

Kita, dažniausiai pradedančiųjų akvariumistų mėgstama akvariuminių žuvyčių rūšis yra Gaidelis. Ši akvariumo žuvytė priklauso Labirintinių žuvų šeimai (Belontiidae) ir yra kilusi iš Tailando ir Kambodžos. Gaideliai užauga iki 7 cm ilgio ir yra santykinai taikus, todėl prieš įleidžiant juos į bendrą akvariumą reikia atidžiai parinkti kaimynus. Gaidelių akvariume negalima laikyti kartu su pelekus kramtančiomis žuvimis (pvz. Guramiais),o ypač negalima laikyti dviejų patinų kartų, nes jie be berstojo pešis, kol peštynės nesibaigs vieno iš jų mirtimi. Gaidelių patinėliai yra daug ryškesnių spalvų nei patelės.

Gaideliai kaip ir kitos labirintinės žuvys gali tiesiogiai kvėpuoti atmosferos oru. Šių akvariumo žuvyčių virškinimo sistema yra prisitaikiusi valgyti gyvulinės kilmės maistą pvz. Uodo truklio lervas, Ciklopus, Dafnijas. Kadangi Gaideliai yra kilę iš tropikų, todėl akvariume vandens temperatūra neturėtų nukristi žemiau 24C. Gaideliams nebūtinas didelis akvariumas, tačiau norint, kad žuvytė jaustusi gerai ir gyventų ilgiau, akvariumas neturėtų būti mažesnis nei 10 litrų.

Tai tik keletas iš labiausiai paplitusių akvariuminių žuvyčių rūšių, kurios yra lengvai prieinamos, nereiklios ir patogios pradedantiesiems akvariumistams.


Konsultacijos visais akvariumininkistes klausymais: +370 685 75755