Akvariumo augalai

augalai akvariume

Augalai akvariume ne tik atlekia estetinį vaidmenį, bet ir dalyvauja formuojant akvariumo biologinę pusiausvyrą. Dienos metu akvariumo augalai atlieka fotosintezę- per lapus asimiliuodami anglies dvideginį- gamina deguonį. 

Augalų šaknys perdirba kenksmingus cheminius junginius (nitritus, fosfatus, amonį), kurių atsiranda nuo žuvų išmatų ir maisto likučių. Taip pat augalai tarnauja kaip slėptuvės žuvims, kur jos gali slėptis nuo plėšriųjų žuvų. Akvariumo augalai suteikia geras sąlygas žuvims veistis: ant lapų dėda ikrus, tarp lapų slepiasi mailius. Taigi augalai akvariume veikia kaip biologinis filtras.

Akvariumo augalai yra skirstomi į:

  • plaukiojančius vandens paviršiuje (Ragalapis, Ričija, Pistija „kopūstas“);

  • samanos (neturinčios šaknų) pvz. Javos samana;

  • turinčius šaknis ir augančius nuo dugno (Echinodorus, Vallisnerija, Aponogeton, Cabomba, įvairios Kriptokorinos (Cryptocoryne) ir t.t)

Vienas iš dažniausiai pasitaikančių augalų akvariumuose yra Echinodorus genties augalai. Šie akvariumo augalai yra labiausiai mėgstami pradedančiųjų akvariumistų tarpe dėl savo nereiklumo vandens parametrams (gali augti tiek minkštame tiek kietame vandenyje). Echinodorusai yra sodinami centrinėje akvariumo dalyje. Dažniausiai sutinkamos rūšys yra Echinodorus paniculatus (Šimtalapis), Echinodorus amazonicus, Echinodorus Ozelot.

Kitas mėgiamas akvariumistų augalas yra Vallisnerija, kuri dažniausiai yra sodinama akvariumo gale arba kampuose. Populiarios Lietuvoje Valisnerijos rūšys: Vallisnerija spiralis, Vallisnerija gigantea ir Vallisnerija tortifolia. Šie augalai mėgsta stiprų apšvietimą.

Dar vienas įdomus ir dažnai sutinkamas akvariumuose augalas yra Ragalapis (Ceratophyllum demersum). Gamtoje šis augalas prisitvirtina prie dugno apatinių lapų pagalba, bet dažniausiai laisvai plaukioja vandens paviršiuje. Ragalapis yra visiškai nereiklus augalas, gali augti praktiškai bet kokiame vandenyje.

Norint, kad akvariumo augalai jūsų akvariume gražiai augtų, būtina žinoti ne tik vandens parametrus (pH, (KH) karbonatinį kietumą, (GH) bendrą kietumą, (Fe) geležies kiekį, vandens temperatūrą ir t.t) bet ir koks jiems reikalingas apšvietimas, bei kokios reikalingos trąšos. Vienos iš populiariausių akvariumo augalų trąšų yra VIMI trąšos, kurios yra subalansuotos sudėties, lengvai įsisavinamos skirtos puoselėti augalus akvairumuose.


Konsultacijos visais akvariumininkistes klausymais bei nuolatinė, profesionali jūsų akvariumo  priežiūra : +370 685 75755